Temesvári Magyar Napok, 2021

Szeptember 23., Csütörtök

18:00–20:30

Nyitógála

Helyszín: Temesvári Opera
Szervező: Várbástya Egyesület

Ökumenikus Istentisztelet, köszöntőbeszédek: Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Dominic Fritz Temesvár polgármestere
ELŐADÁS – VESZPRÉMI OPERETTGÁLA
Az operettirodalom gyöngyszemeit felvonultató zenés utazás igazi kikapcsolódást ígér a műfaj kedvelőinek.
A Gálán a legnagyobb operettslágerek csendülnek fel a Veszprémi Petőfi Színház művészeinek előadásában. Könnyed dallamok, szerelem és humor fergeteges zenei kísérettel fűszerezve.
Fellépő művészek: Módri Györgyi, Kőrösi Csaba, Horváth Csenge, Keresztes Gábor, Hirschl Laura, Keller Márton
Közreműködik: Horváth Elemér ’Emi’ és zenekara (hegedű, zongora, cimbalom, klarinét, nagybőgő)

Szeptember 24., Péntek

11:00

Jurta, törökkori tábor és tábori konyha felállítása

Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
11:00–13:00

Kulturális Körhinta – interaktív játékok 11–15 éves diákoknak

Helyszín: Bartók Béla Líceum Szervező: Bartók Béla Elméleti Líceum, Bartók Béla Alapítvány Izgalmas játékra hívjuk az V–VIII. osztályos diákokat, amelynek során különböző tehetségterületeken (nyelvek, zenei, képzőművészeti, környezeti, stratégiai gondolkodás) próbálhatják ki képességeiket, tudásukat. Az eredményes játék során Bartók pengők gyűjthetők, melyek a program végén nyereményekre válthatók majd be.
15:52

1552 nyílvessző Losonczy István és az elesett temesvári várvédők emlékére

Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja Temesvár 1552-es ostroma alkalmával Losonczy István és a vár védői június 25. és július 27. között hősiesen helytálltak az ostromló oszmán seregekkel szemben, és a július 27-ei kivonuláskor életüket adták hitükért és hazájukért. Ennek emlékére a Losonczy István HSE íjászai összesen 1552 nyílvesszőt lőnek ki a 15 méterre felállított célokra.
16:00–17:00

Győri Katalin: DELETE – a Bartók Diákszínpad előadása

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem Szervező: Bartók Béla Elméleti Líceum, Várbástya Egyesület Egy darab a fiatalság és a felnőtté válás érzelmi hullámvasútjáról, játszva a különböző személyiségek és karakterek mozaikjával. A realitást tükrözi, humorral leplezve a kamaszok mindennapjának vívódásait. Lehet, mindenki megtalálja valamelyik szereplőben önmagát, felnőttként felismeri régi, gyerekes, pletykagép, sportoló, gondterhelt énjét. Szóval egy darab Rólunk, tinédzserekről.
16:00–17:30

Mit tartogat számunkra az Európai Unió jövője, és miért fontos a Bánságban is az Európa jövőjéről szóló konferencia? – meghívott előadó: Winkler Gyula európarlamenti képviselő

Helyszín: Zeneművészeti Egyetem, nagyterem Szervező: RMDSZ Temes megyei szervezete, Várbástya Egyesület A jövő digitális és zöld, a fenntarthatóság lesz a világjárvány utáni élet és gazdaság központjában. Mindenki erről beszél, de mit is jelent mindez konkrétabban? Mit tartogat számunkra az Európai Unió jövője, és miért fontos a Bánságban is az Európa jövőjéről szóló konferencia? Többek között ezekre a kérdésekre is keressük a választ Winkler Gyulával, aki 2007 óta európai parlamenti képviselőként képviseli a romániai magyarságot.
17:00–18:00

Történelmi séta Temesvár belvárosában – A boldog békeidő

Helyszín: Találkozó az Infó sátornál Idegenvezető: Balázs István Szervező: Várbástya Egyesület, Bartók Béla Elméleti Líceum
17:30–19:30

Borkóstoló: Kaló Imre pincészet

Helyszín: Cinque Terre vendéglő Szervező: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Várbástya Egyesület Szomolyai származású, egri borvidéki ízekkel ismerkedhetünk meg a Kaló Imre úr által vezetett borkóstolón egy eredeti, tradicionális magyar bor- és életkultúra alapjaihoz visszanyúló élmény keretén belül. Megjegyzés: a részvételi díj 40 lej. A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen, valamint a Facebookon lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infó sátornál.
17:30–18:40

Rádiósként a maszkos olimpián – színes beszámoló Szép Zoltántól (online bekapcsolódik Kádár Zoltán is)

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem Szervező: Várbástya Egyesület Szép Zoltán és Kádár Zoltán nevét a Temesvári Rádió magyar nyelvű adásában is lehetett hallani a tokiói nyári olimpia alatt; ők ketten a Marosvásárhelyi Rádió „színeiben” utaztak a japán fővárosba. Az első halasztott ötkarikás játékokról a csíkszeredai születésű Szép Zoltán árul el bennfentes információkat a vetítéssel egybekötött élménybeszámolón, sőt a 2012-es londoni paralimpiáról, a 2016-os riói nyári olimpiáról, illetve a 2018-as pjongcsangi téli játékokról is megoszt egy-két kulisszatitkot a jelenlévőkkel. Ő egyébként a román sítájfutó-válogatottnak is tagja.
17:30–18:30

Sleepin’ Insomnia koncert

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad Szervező: Várbástya Egyesület A Sleepin’ Insomnia ebben a felállásban két éve zenél és ekkortól mondható a banda teljesnek. Alternative/psychedelicrock, grunge műfajban mozognak, de nem akarják magukat egy stílus alá sorolni.
18:00

Kiállításmegnyitó: A pálinkafőzés múltja a Kárpát-medencében (Szanka József magángyűjteménye)

Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja Szervező: Meritum Egyesület (Szeged), Várbástya Egyesület A kiállítás bemutatja a szeszes lepárlás eszközeit, az égetett szeszesitalok fogyasztásának kultúráját annak tárgyi világával.
18:00–22:00

Fiatalok Utcája: TechEsVár

Helyszín: Delamarina/Mărășești utca Szervező: TMD & PlePitRekt Egy sátor fiataloktól fiataloknak, amely szórakozást/kikapcsolódást biztosít! Zenével, társasjátékokkal, kocsmajátékokkal, beszélgetésekkel szeretnénk jó hangulatot vinni a Magyar Napok programjaiba. Ha te vagy a telefonod szeretnétek feltöltődni a hétvége folyamán, itt megteheted! Lépegess el hozzánk, mert a TECH téged ES VÁR!
18:00–19:15

Martzy Johanna emlékest és koncert

Helyszín: Zeneművészeti Egyetem, nagyterem Szervező: Várbástya Egyesület Martzy Johanna temesvári születésű hegedűművésznő 1924-tól 1979-ig tartó élete során Amerika, Európa, Afrika és Ausztrália színpadainak ünnepelt művésze lett, miután 1947-ben megnyerte a Genfi Nemzetközi Zenei versenyt női kategóriában. Számtalan felvétele maradt fenn, így csodálatos hegedűjátékát ma is hallgathatjuk.
19:00–20:30

Harmincból tíz – könyvbemutató Szili Katalin és Kalmár Ferenc részvételével

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem Szervező: Várbástya Egyesület A Harmincból tíz című könyv a nemzetközi színtérrel együttesen mutatja be a magyar közösségek önrendelkezésének elősegítését Magyarország szemszögéből, úgy, hogy ötvözi a politikai dimenziót a szakmai megalapozottsággal. Szili Katalin autonómiáért felelős miniszterelnöki megbízott szerkesztésében megjelent kötet aktualitását adja, hogy 2021. a nemzeti újrakezdés éve, valamint az Európa Tanács elnökségét éppen Magyarország tölti be, amely során kiemelt prioritásként foglalkoznak a kisebbségvédelemmel. A kötet társszerzője a szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztos, nagykövet Kalmár Ferenc és munkatársai, Tóth-Ferenci Adrienn és Varga Csilla, akik munkájuk mellett tudományosan kutatják a kisebbségpolitikát az Európai Unióban, és Magyarország bilaterális kapcsolatait a szomszédos országokkal. A könyvbemutató keretében Szili Katalin és Kalmár Ferenc válaszol a résztvevők kérdéseire.
19:00–20:00

Karády zárkája – a Gyulai Várszínház előadása

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem Szervező: Várbástya Egyesület A 110 évvel ezelőtt született, 30 évvel ezelőtt meghalt Karády Katalint, a titokzatos, az ünnepelt, a rajongott, az áhított dívát ezúttal a Gestapo 525-ös számú cellájában látjuk és halljuk (még énekelni is!) Temesváron, a Gyulai Várszínház előadásában egy zenés monodráma formájában. A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen, a rendezvény ideje alatt az Infó sátornál vagy a színház jegypénztárában lehet.
19:30

Hagyományőrzők fáklyás felvonulása

Útvonal: a Hunyadi várkastély parkja – Lucian Blaga utca – Losonczy tér (Dóm tér) – Szabadság tér – Opera tér Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
19:30–20:15

Quo Vadis-koncert

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad Szervező: Várbástya Egyesület A QUO VADIS egy temesvári blues-rock együttes, alakulásuk éve 1991. Quo Vadis néven először 1992 őszén léptek fel Temesváron. Az akkori felállásuk: Farkas László, Borbély Szilárd, Gáspár Zsolt. Az évek során itthon és külföldön is sokat koncerteztek, számos magyar vonatkozású rendezvényen, rock- és bluesfesztiválon vettek részt, az ország határain belül (homoródi diáktábor, Tusványos, Félsziget Fesztivál, Bánsági Magyar Napok, Temesvári Magyar Napok) és azon kívül is (Ki Mit Tud?, Sziget Fesztivál, Gastroblues Fesztivál, Nove Zamki Blues Festival, Vox-Stock Festival). Mostani felállásuk: Farkas László – gitár, ének, szájharmónika, Kiss Attila – basszusgitár, ének, Borbély Szilárd – dobok, Teodor Pop – billentyűk.
20:30–22:30

P. Mobil koncert

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad Szervező: Várbástya Egyesület Az 1969-ben alapított P. Mobil magyar hard rock együttes, az 1970–80-as években a magyar könnyűzenei élet egyik meghatározójává vált. A zenekar 2019-ben az Aranylakodalom című turnéval ünnepelte jubileumi évét. A P. Mobil zenekar felállása számtalanszor módosult az évek során, de immár tavaly óta változatlan: az alapító, Schuster Lóránt mellett jelenleg Baranyi László (ének, gitár), Sárvári Vilmos (gitár), Tarnai Dániel (basszusgitár), Szabó Péter (billentyűs hangszerek) és Pálmai Zoltán (dob, ütőhangszerek) szerepel.

Szeptember 25., Szombat

10:00–20:00

Városnéző kisvonat

Helyszín: Indulás az Opera térről
Szervező: Várbástya Egyesület

Egy kellemes séta sok keréken Temesvár belvárosában.
Útvonal: Szent János utca (Sfântul Ioan – Gh. Dima) – Ferdinánd út (Oituz) – Martin Luther utca – IC Brătianu út – Hunyadi várkastély – Telbisz Kornél út (20 Decembrie 1898) – Regele Ferdinand I út – Hunyadi út (16 Decembrie 1989) – Mária tér – Küttel tér – Hunyadi út (16 Decembrie 1989) – Regele Ferdinand I út – Pályaudvar út (Republicii).
Indulás a Materna üzlettel szemközti parkolóból 30 percenként. Egy jegy ára 10 lej. 12 évnél fiatalabb gyermekeknek, felnőtt kíséretében ingyenes. Jegyek az Infó sátornál kaphatók.

10:00–20:00

Hagyományos mesterségek a Kolpinggal

Helyszín: Szabadság tér, kézműves vásár
Szervező: Kolping Románia

A Hagyományos kézműves mesterségek bemutató műhelyei a nagyközönségnek és különösen a fiataloknak szólnak. A projekt a fiataloknak és a közösségnek betekintést nyújt a múlt foglalkozásaiba, és összekapcsolja őket a duális szakképzéssel. A Kolping Románia a németországi Freier Begegnungs Schacht – Vereinigung von Wandergesellen együttműködésével valósítja meg ezt a projektet. Ebből az alkalomból a különböző szakmák képviselői műhelyeket szerveznek, és a fiatalokat is bevonják a temesvári Gyárváros történelmének és hagyományos mesterségeinek népszerűsítésébe.

10:00–12:00

Barangolások a Temesközben és az Al-Duna vidékén – könyvbemutató és városnézés

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Szervező: Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet, Várbástya Egyesület

2020 decemberében került a nyomdába Balázs István László a címben megnevezett könyve, amelyről Kenyeres Oszkár – a Hazajáró szerkesztője – így nyilatkozott: „Hiánypótló mű, amely egyben példaként szolgálhat más erdélyi, partiumi honismereti vezetők előtt is, hogy gyakorlati tapasztalataikat hasonló formába öntsék, lefedve újabb magyar vonatkozású turisztikai fehér foltokat – amilyen eddig a Bánság is volt.”
A könyv első nyilvános bemutatójára hívjuk az érdeklődőket, amelyen a résztvevők érdekes műhelytitkokat tudhatnak meg a könyv elkészülési folyamatáról, a benne bemutatott tájegységekről, vidékekről, emberekről. Ugyanakkor mivel az egyik fejezet Temesvárról szól, az esemény részeként egy rövid belvárosi sétán vehetünk részt a szerzővel, új dolgokat is felfedezve a Bánság fővárosáról.
Mindenkit szeretettel várunk!

10:00–12:00

Íjászverseny

Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja
Szervező: Losonczy István HSE

Jelentkezéseket várja: Kertész Zoltán a tábori konyhánál 9 órától.

10:00–11:00

Vitézi próbák kicsiknek és nagyoknak

Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja
Szervező: Losonczy István HSE, Egri Vitézlő Oskola, Várbástya Egyesület

Vitézt próbáló, virtust ébren tartó ügyességi feladatok kicsiknek és nagyoknak. Aki teljesíti a próbákat, azt a Vár vitézévé avatják.

11:00–12:00

Az én Temesvárom – családi kincskereső játék

Helyszín: A Temesvári Magyar Napok terei, találkozó az Infó sátornál.
Szervező: Integratio Alapítvány, Bartók Béla Elméleti Líceum

Programvezetők: Fodor Enikő, Szilágyi Borbála, Băruță Kriszta
A családi kincskereső játékra olyan legkevesebb kéttagú, többgenerációs csapatok jelentkezhetnek, akik Temesvár meséit, történeteit játékos módon szeretnék megismerni. Jelentkezni a Temesvári Magyar Napok, valamint az Integratio Alapítvány Facebook-oldalán lehet a rendezvény hetében.

11:00–13:00

Baranta foglalkoztató

Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja
Szervező: Déli Tüzek Őrzői, Várbástya Egyesület

Rovásírásműhely, népi játékok, íjászatoktatás, karikás ostor és kelevéz használatának oktatása.

11:00–12:00

PowerBeat-koncert

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A PowerBeat Ütőegyüttes Fábián István vezetésével 15 fiatalból álló csapat. Saját szerzeményeket, népdalfeldolgozásokat, és ismert könnyű- illetve komolyzenei darabokat is játszanak.

11:00–15:00

Szabadtéri játszóház (kézműves műhelyek gyerekeknek)

Helyszín: Szabadság tér
Szervező: Bartók Béla Alapítvány

Közreműködnek a Bartók Béla Elméleti Líceum, a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum, a magyar tannyelvű óvodák pedagógusai, valamint a kézműves vásár mesterei.
Számos ötlettel várjuk az alkotó és játékos kedvű gyerekeket. Változatos technikákat lehet kipróbálni, ötletes játékokat lehet megtanulni, kézművesek munkáját lehet megfigyelni.

11–13 óra között

Milos Edittel 3D-s galambot lehet hajtogatni, Balázs Melindával díszes képrámák készülnek, Kasza Gabriellával barátságkarkötőt, Szabó Judittal magvakkal díszített szalvétakarikákat, Albert Andreával pedig quilling-képeslapokat lehet készíteni. Lőrincz Gyöngyi a mesés zacskók titkába avat be, Gál Anna-Mária a göngyfűzőműhelyt vezeti.

Kézműves foglalkozások: Jákó Jolán – mézeskalács-díszítés; Szilágyi Ilona – gyékényfonás; Pana Márti – fonaljáték; Nezezon Enikő – nemezelés és Bozsó Ferenc – filcállatka készítése.

13–15 óra között

Molnár Kármennel levélmanót lehet készíteni, Salamon Katival agyagozni, Palkó Margit megtanítja, hogyan készül az ujjakon fonott karkötő, Kovács Ibolyával napraforgós virágdíszt lehet készíteni, Farkas Júliával kulcstartókat kifesteni, Köntös Kinga Jenga játékokat tanít az érdeklődőknek, Schimmer Gabriella pedig kézfestéssel lepi meg a jelentkezőket.

Kézműves foglalkozások: Székely Róbert – kosárfonás; Seffer-Patka Kata – filcmunkák; Boda László – gyertyamártás; Lázin Gábor – bőrkarkötő-készítés.

12:00–13:00

A Hunyadi várkastély régészeti ásatása – előadó: dr. Kopeczny Zsuzsanna régész, Bánsági Nemzeti Múzeum

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület

 

12:00–13:30

Irodalmi Kör – meghívott: Tóth Tibor, moderátor: Albert Dénes

Helyszín: Zeneművészeti Egyetem, nagyterem
Szervező: Irodalmi Kör, Várbástya Egyesület

A temesvári születésű, de 35 éve Budapesten élő Tóth Tibor könyvet írt anyósa, a néhai dr. Bárányi László Ildikó családjának anyai ágáról. Ez egy csíkszépvízi gyökerű, majd a 19. század végétől Csíkcsicsóban élő örményszékely család töredékes története a házi levéltár alapján. A kötetben szereplő mintegy másfél száz írásos emlék mellett az olvasó az ezek által rögzített korszak történelmi, politikai és kulturális hátterével is megismerkedhet.

12:00–12:30

Ringató foglalkozás

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, előtér
Szervező: Manó klub

Foglalkozásvezető: Barabás Mónika
A Ringató családi művészeti nevelési program, amely 0–3 éves korú gyerekek és szüleik számára ajánlott. A hangsúly a zenei élménynyújtáson van, a résztvevő felnőttek és gyerekek átélhetik a közös játék és éneklés örömét. Minta a szülők számára, hogy miként kezdődhet a családban a zenei nevelés. A Ringató nem műsor, nem valamiféle előadás, hanem egy közös játékon, mondókázáson, éneklésen alapuló együttlét.
A Ringató foglalkozás alkalmából Gólyahír köszöntésre is sor kerül, azaz átadjuk a kisgyerekes családoknak az Első könyvem babanaplót.

 

13:00–14:00

Csacsifogat – a Békéscsabai Napsugár Bábszínház előadása

Helyszín: Opera tér
Szervező: Bartók Béla Alapítvány, Várbástya Egyesület

Móricz Zsigmond, Zelk Zoltán, Kányádi Sándor, Weöres Sándor verseiből, verses mesékből állították színre a Kityi kotyi kityi kotty, avagy utazás a csacsifogaton című előadást az alkotók Csortán Zsóka rendezésében. Az előadás szereplői: Balázs Csongor és Czumbil Örs.
Az előadást 4 éves kortól ajánlják.

13:00–13:30

Moldvai táncház gyermekeknek, kísér a Sonivius Vappae

Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület

14:30

Barantás ostormenet

Útvonal: a Hunyadi várkastély parkja – Lucian Blaga utca – Losonczy tér (Dóm tér) – Szabadság tér – Opera
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület

15:00–15:30

Kárpát-medencei baranta bemutató

Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja
Szervező: Várbástya Egyesület, Losonczy István HSE

Fellépők: Déli Tüzek Őrzői, Kapos Baranta, Délvidéki Baranta, Erdélyi Baranta Szövetség, Losonczy István HSE

15:00–16:30

Kisebbségvédelem intézményes eszközökkel – meghívott előadó: Laczikó Enikő Katalin államtitkár

Helyszín: Zeneművészeti Egyetem, nagyterem
Szervező: RMDSZ Temes megyei szervezete, Várbástya Egyesület

Miért kell a többségnek védenie a kisebbségek jogait? Fakultatív jótéteménye ez vagy kötelessége? És hogyan tud egyetlen kormányzati intézmény odafigyelni 20 kisebbségi közösség igényeire, értékeire és gondjaira? Meddig terjed az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának jogvédelmi hatásköre?
Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ Laczikó Enikő Katalin államtitkártól, aki hat éve vezeti a Kormányfőtitkárság alárendeltségébe tartozó Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalát.

15:00–16:30

Sörkóstoló

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Szervező: Várbástya Egyesület

Idén lehetőségünk lesz megkóstolni néhány különleges lágert és pilzent a magyar kézműves sörfőzdék választékából.
Megjegyzés: a részvételi díj 25 lej. A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen, valamint a Facebookon lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infó sátornál.

15:00–16:00

Történelmi séta Temesvár belvárosában – Temesvár, a forradalmak városa

Helyszín: Találkozó az Infó sátornál
Idegenvezető: Balázs István
Szervező: Várbástya Egyesület, Bartók Béla Elméleti Líceum

15:30–16:30

Magyari Sára: Sügérségtől incelekig – női szemmel – könyvbemutató

Helyszín: a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum étkezője
Szervező: Start Tanácsadó és Továbbképző Iroda, nagyváradi Holnap Kulturális Egyesület

Magyari Sára talányos című gyűjteménye élvezetes olvasmány. Remekül kidolgozott miniatűrök, szösszenetek, életképek, elemzések váltják egymást. Az életteli írások stílusa lendületes, sodró erejű, tele nyelvi leleményekkel. Hihetetlen érzéke van az események, pillanatok megragadásához, a karakterek, jellemek néhány szavas felvázolásához. Hol élethelyzeteket villant fel, hol elmélyült szakmai elemzéseket alkot. A szórványlétnek nem a szomorát, hanem a derűjét éli és mutatja.
A kötet darabjaiban a nőt ismerjük meg, az ő értékrendjét, világlátását, határozott erkölcsi felfogását. Mindent az ő szemüvegén keresztül látunk és értékelünk, az ő vitalitása, hevülete és igazságérzete visz el bennünket erkölcsi ítéleteinek elfogadásáig. E kicsi szövegek olykor humorosak, olykor indulatosak vagy éppen szívszorítóak.
Nincs olyan ember, akinek ne tudnám ajánlani elolvasásra. Legalább egyszer. (H. Varga Gyula)
A kötetet bemutatja Szűcs László költő, újságíró, szerkesztő, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke.

16:00–17:00

Gyermekkoncert – Iszkiri zenekar

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

Az eleinte csak szórakozásként muzsikáló apukákból lett profi zenészek 2011 óta kötötték össze hobbijukat a civil foglalkozásukkal, és immár a legkülönfélébb zenei stílusokban alkotnak. Az Iszkiri gyerekzenekar repertoárja szórakoztató, modern, szellemes, és kifejezetten a kicsik számára van kiválogatva.

16:30–17:30

Történelmi séta Temesvár belvárosában – képek, kövek, hangulat

Helyszín: Találkozó az Infó sátornál
Idegenvezető: Fodor Enikő
Szervező: Várbástya Egyesület, Bartók Béla Elméleti Líceum

16:45–17:45

8 Light Minutes koncert

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

Az 8 Light Minutes zenekar 6 éve alakult, eleinte cover-okat játszottak, azonban már egy jó ideje áttértek saját számok alkotására, sőt idén megjelent az első albumuk is Ébredj fel címmel. Az együttes leginkább a grunge/pop-rock stílust képviseli. Már jópárszor láthattátok őket a Temesvári Magyar Napok színpadán, de emellett az évek során részt vettek több tehetségkutatón is, felléptek számos fesztivál színpadán, illetve előzenekara lehettek a Middlemist Red zenekarnak és a Los Angeles-i Crazy Town zenekarnak is. Az idei Temesvári Magyar Napokon is nagyon jó hangulatot terveznek varázsolni, leginkább az új albumukon szereplő számaikkal, de régi, illetve újabb számokkal is várják közönségüket.
A zenekar tagjai: Szabó Abigél – ének, Tóth István – szólógitár, König Dávid – basszusgitár, Kelemen Márk – dobok, Makkai Gergő – ritmusgitár, ének

16:45–17:30

Történelmi színjáték: Temesvár Anno 1551.

Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Narrátor: Mihály Csongor és Sergiu Galis
Előadják: Tata Várának Seymenjei, az Egri Félhold Hagyományőrei, Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium (Gyulakeszi), Egri Vitézlő Oskola, Pálffy Bandérium (Tata), Vas Vármegye Vitézlő Rendje, Délvidéki Magyar Turán Szövetség, Sólyom Hagyományőrző Egyesület (Óbecse), Hrafnabrœðr, Losonczy István HSE, Sonovius Vappae régizene együttes.

17:00–19:00

Akiknek fáj Trianon – konferencia

Helyszín: Zeneművészeti Egyetem, nagyterem
Szervező: Akiknek Fáj Trianon Egyesület

A konferencia célja a magyarországi és határon túli magyar civil szervezetek, önkormányzatok közös programjainak, illetve programterveink ismertetése, emlékek megosztása egymással, egy-egy szervezet, önkormányzat határtalan programjainak élményei és Trianon hatásának bemutatása. Kapcsolati háló erősítése, bővítése. A konferenciát a Nemzeti Identitásunkért díjátadó követi. A díjat az Összetartozunk Szövetség – Nemzeti Együttműködési Közösség adja át polgármestereknek, civil szervezeti vezetőknek, aktív személyeknek.

17:00–19:30

TEMISZ játékest – Aranyásók (Saboteur) játékbajnokság

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Szervező: Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet

A népszerű TEMISZ Játékestek sikere adta a társasjáték bajnokságaink alapötletét, amelynek egy újabb állomásához érkeztünk: egy szórakoztató partijátékra hívjuk a társasjátékok kedvelőit, amelyben nem tudni, kik a kincskereső törpék, és kik azok, akik szabotálják az arany megszerzését.
Egyszerű, könnyen tanulható, szórakoztató játék, amelyben a csapatok tagjai segíteni próbálják egymást, bár nem tudják ki kicsoda, így számos vicces helyzet alakulhat ki, amelyeken az egész asztaltársaság jót szórakozhat. Ha az aranyásóknak sikerül eljutni a kincshez, ők kapnak „aranyat”, viszont, ha a szabotőröknek sikerül ezt megakadályozni, ők lesznek jutalmazva, és az aranyásók üres kézzel távoznak.
Mindenkit szeretettel várunk!

17:30–19:00

Bojtorján-koncert

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

2022-ben lesz 50 éve, hogy a Bojtorján együttes megalakult. Öt évtizedes pályafutásuk egyik sokatmondó eredménye, hogy az együttes napjainkban is jelentős tömegeket vonzó koncerteket ad szerte a Kárpát-medencében, ahol a közönség az immár legendássá vált dalaikat együtt énekli a zenekarral. Fennmaradásuk titka, hogy nem a hangos sikerre törekedtek, hanem olyan maradandó alkotásokat hoztak létre, amelyek a mai napig nem csak az egyes emberekre, hanem társadalmi szinten is jelentős hatással vannak: Vigyázz magadra fiam című daluk a legtöbb iskolában leváltotta a ballagáskor énekelt Gaudeamus Igitur-t, a Száncsengő és más gyerekdalaik megjelentek az óvodai képzésben. Temesváron is meghallgathatjuk legendás dalaikat mint például a Vigyázz magadra fiam, az Ahol a lusta folyó…, vagy a Csavargódal című szerzeményeket.

18:00–20:00

Az újrakezdés mestere – Risztov Éva olimpiai aranyérmes úszó előadása

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Szervező: Várbástya Egyesület

„Csak akkor szürkék a hétköznapok, ha lusták vagyunk kifesteni! Az olimpiai arany egy dolgot adott az életemben. Már elhiszem, hogy bármire képes vagyok” – olvasható Risztov Éva honlapján (risztoveva.hu). Pedig göröngyös volt az út a 2012-es londoni nyári ötkarikás játékokig, ahol a 10 kilométeres nyílt vízi úszás hajrája után végre teljesült a gyerekkori álma: olimpiai bajnok lett. Érdekfeszítő előadásában mesél a kitartásról, az újrakezdésről, a váratlan akadályokkal való megküzdésről, illetve a változás fontosságáról. Gyerekek és felnőttek egyaránt tanulhatnak tőle.

18:00–20:00

Borkóstoló: Kárásztelek Pezsgőpincészet

Helyszín: Cinque Terre vendéglő
Szervező: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Várbástya Egyesület

Minőségre épülő borkészítési filozófiával rendelkező, az Erdélyi-szigethegység északi részén található pezsgőpincészet világába kóstolhatunk bele egy kárásztelki témájú borkóstoló alkalmával.
Megjegyzés: a részvételi díj 40 lej. A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen, valamint a Facebookon lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infó sátornál.

18:00–22:00

Fiatalok Utcája: TechEsVár

Helyszín: Delamarina/Mărășești utca
Szervező: TMD & PlePitRekt

Egy sátor fiataloktól fiataloknak, amely szórakozást/kikapcsolódást biztosít! Zenével, társasjátékokkal, kocsmajátékokkal, beszélgetésekkel szeretnénk jó hangulatot vinni a Magyar Napok programjaiba. Ha te vagy a telefonod szeretnétek feltöltődni a hétvége folyamán, itt megteheted! Lépegess el hozzánk, mert a TECH téged ES VÁR!

18:00–18:45

Man Géza-koncert

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

Man Géza a Máramaros megyei Felsőbányáról érkezik, ahol hobbiszinten dalszerző-előadóként tevékenykedik magyar és angol nyelven.
Idén benevezett a Székelyföldi Peron Music Tehetségkutató Fesztivál versenyprogramába és sikerült elhoznia a zsűri különdíját.

19:00–20:00

Biciklisakrobata-show Orbán-Barra Gáborral

Helyszín: Szabadság tér
Szervező: Várbástya Egyesület

Orbán-Barra Gábor háromszor döntött meg Guinness-rekordot, számos díjjal a háta mögött ezúttal kerékpáros akrobatikai show-jával mutatkozik be az első és egyetlen romániai hordozható pályán.

19:00

Moldvai táncház, kísér a Sonivius Vappae

Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja
Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület

20:00–22:00

Fenyő Miklós-koncert

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező: Várbástya Egyesület

A zenei pályán eltöltött több mint 50 év, több mint 400 dal, több mint egy szerző, több mint egy előadó, egy kultusz: FENYŐ MIKLÓS.
A 60-as évektől ő a rock&roll elsőszámú, és utánozhatatlan magyar nagykövete, aki a hosszú kényszerszünet után idén nyáron is töretlen energiával koncertezik országszerte, és a határokon túl is. A többszáz szerzeménye mellett, aranylemezek, platinalemezek, sőt gyémántlemezek, állami kitüntetések sora, több musical és egy film Made in Hungaria címmel jelzi hihetetlen termékeny pályafutását. Nemrég bemutatásra került legújabb musicalje Aréna címmel a Győri Nemzeti Színházban, és minden év méltó befejezése: Fenyő ünnep az Arénában. Nem tudjuk, hogy mi hajtja Fenyő Miklóst, de abban lehet valami igazság, hogy a rock&roll konzervál.
Koncertjén a Fenyő Gyöngye zenekar és a Csacska Macska vokál kíséri, a Jampi Angyalok pedig mindent megtesznek azért, hogy mindenkit táncba vigyenek. Az este folyamán természetesen felcsendülnek majd az elmaradhatatlan „örökzöld” slágerek is, mint a Csókkirály, a Hotel Menthol, a Csavard fel a szőnyeget, vagy a Made in Hungária, de meglepetésekben sem lesz hiány.

22:30–02:00

Magyar Retró Party

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Szervező: Várbástya Egyesület

Fergeteges buli a ‘70-es, ‘80-as és ‘90-es évek magyar slágereivel.

22:30–02:00

TechEsVár buli

Helyszín: Manufactura
Szervező: Várbástya Egyesület

Laza és fiatalos közösségre vágysz? Itt a helyed! Lépegess el hozzánk, mert a TECH téged ES VÁR!

Szeptember 26., Vasárnap

 

10:00–20:00

Városnéző kisvonat

Helyszín: Indulás az Opera térről
Szervező:
Várbástya Egyesület

Egy kellemes séta sok keréken Temesvár belvárosában.
Útvonal: Szent János utca (Sfântul Ioan – Gh. Dima) – Ferdinánd út (Oituz) – 700-as piac – Párizs utca (Paris) – Pályaudvar út (Republicii) – Regele Ferdinand I út – Hunyadi út (16 Decembrie 1989) – Mária tér – Küttel tér – Hunyadi út (16 Decembrie 1989) – Regele Ferdinand I út – Pályaudvar út (Republicii).

Indulás a Materna üzlettel szemközti parkolóból 30 percenként. Egy jegy ára 10 lej. 12 évnél fiatalabb gyermekeknek, felnőtt kíséretében ingyenes. Jegyek az Infó sátornál kaphatók.

 

10:00–20:00

Hagyományos mesterségek a Kolpinggal

Helyszín: Szabadság tér, kézműves vásár
Szervező:
Kolping Románia

A Hagyományos kézműves mesterségek bemutató műhelyei a nagyközönségnek és különösen a fiataloknak szólnak. A projekt a fiataloknak és a közösségnek betekintést nyújt a múlt foglalkozásaiba, és összekapcsolja őket a duális szakképzéssel. A Kolping Románia a németországi Freier Begegnungs Schacht – Vereinigung von Wandergesellen együttműködésével valósítja meg ezt a projektet. Ebből az alkalomból a különböző szakmák képviselői műhelyeket szerveznek, és a fiatalokat is bevonják a temesvári Gyárváros történelmének és hagyományos mesterségeinek népszerűsítésébe.

 

10:00–13:00

Baranta foglalkoztató

Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja
Szervező:
Déli Tüzek Őrzői, Várbástya Egyesület

Rovásírásműhely, népi játékok, íjászatoktatás, karikás ostor és kelevéz használatának oktatása.

 

11:00–12:00

Történelmi séta Temesvár belvárosában – A temesvári szecesszió nyomában

Helyszín: Találkozó az Infó sátornál
Idegenvezető:
Fenyvesi Éva
Szervező:
Várbástya Egyesület, Bartók Béla Elméleti Líceum

 

11:00

Barantás ostormenet

Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Útvonal:
a Hunyadi várkastély parkja – Lucian Blaga utca – Losonczy tér (Dóm tér) – Szabadság tér – Opera

 

11:30–12:00

Kárpát-medencei baranta bemutató

Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja
Szervező:
Várbástya Egyesület, Losonczy István HSE

Fellépők: Déli Tüzek Őrzői, Kapos Baranta, Délvidéki Baranta, Erdélyi Baranta Szövetség, Losonczy István HSE

 

13:00–13:45

Történelmi színjáték: Temesvár Anno 1551.

Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Helyszín:
a Hunyadi várkastély parkja

Temesvár 1551-es arcát bemutató előadás
Narrátor: Mihály Csongor és Sergiu Galis
Előadják: Tata Várának Seymenjei, az Egri Félhold Hagyományőrei, Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium (Gyulakeszi), Egri Vitézlő Oskola, Pálffy Bandérium (Tata), Vas Vármegye Vitézlő Rendje, Délvidéki Magyar Turán Szövetség, Sólyom Hagyományőrző Egyesület (Óbecse), Hrafnabrœðr, Losonczy István HSE, Sonovius Vappae régizene együttes.

 

14:00–15:00

Vintage Dolls jazzkoncert

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező:
Várbástya Egyesület

Az énekes trió és kísérőzenekara az 1930-as, 40-es évek híres amerikai többszólamú dalait dolgozza fel.
A csapatot olyan ragyogó, nemzetközileg is díjazott énekesnők alkotják, mint Munkácsy Eszter, Nagy Lili és Szász Ágnes.
Céljuk az, hogy ezt a régi, már-már elfeledett stílust megismertessék a közönséggel.
Műsoruk hűen idézi meg a múlt század közepének zenei világát, a korra jellemző megjelenésbeli elemekkel ötvözve.
A zenekar tagjai: Munkácsy Eszter, Nagy Lili, Szász Ágnes – ének, Benedek Áron – trombita, Szabó Illés – gitár, Tálas Áron – zongora, Klimász Tamás – nagybőgő, Richter Ambrus – dob

 

15:00–16:00

Könyvbemutató – Borbély Zsolt Attila: A Jobbik színeváltozása és Borbély Imre: Szembeszállni a hódítással

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Szervező:
Várbástya Egyesület, Erdélyi Magyar Néppárt

• Borbély Zsolt Attila: A Jobbik színeváltozása
A rendszerváltás utáni magyar politikatörténet legnagyobb pálfordulását a Jobbik Magyarországért Mozgalom produkálta, mely egy nemzeti radikális, Unió-ellenes, antiglobalista pártból a globális világhatalom által mozgatott nemzetellenes baloldal társutasa lett, megtagadva mindent, amiért létrejött. Borbély Zsolt Attila A Jobbik színeváltozása című könyve nyomon követi, miként zajlott le 2016-tól az a folyamat, melynek során a „Gyurcsány egyenlő Orbán” tézis hazugságától a párt eljutott a „Gyurcsány jobb Orbánnál” nemzetpolitikai abszurditásáig. Oda, hogy miként a kötet címlapján is áll, a párt ma már „se nem jobb, se nem bal, sem keresztény, sem magyar”.
• Borbély Imre: Szembeszállni a hódítással
Borbély Imre szellemi hagyatékát fia, Borbély Zsolt Attila rendezte kötetekbe. Az első könyv, a Harc a nemzet érdekében címet viseli, gerincét egy Tóth Károly Antal által készített interjú képezi. A második kötet Magyar nemzetépítés címmel a nemzetstratégiai gondolkodó tudományos igénnyel megírt nemzetpolitikai tanulmányainak ad keretet. A harmadik, legfrissebb kötet Szembeszállni a hódítással címmel negyed évszázad interjúinak a gyűjteménye, melynek egyik fő témája a globalizmus. A kötetben szóba kerül a Kalergi-terv, az európai muszlim hódítás, a kisebbségi jogérvényesítés garanciarendszere és számos más kulcsfontosságú nemzetstratégiai kérdés.

 

15:00–16:30

Környezetvédelmi előadás – bemutatkozik az Aktív Magyarország

Helyszín: Zeneművészeti Egyetem, nagyterem
Szervező:
Várbástya Egyesület

Környezetünk ápolása és megőrzése napjainkban elsődleges figyelmet élvez. Az élővilág és lakóhelyünk tisztaságának óvása mindenki feladata. Fontos, hogy mindenkihez eljussanak az információk azzal kapcsolatosan, hogy mi mit tehetünk a környezetünkért.
Meghívottunk az Aktív Magyarország képviselője, aki egy előadáson bemutatja a Magyarországon elért sikereket.
Az Aktív Magyarország célja, hogy összekösse az embert és a környezetet olyan módon, hogy mindenki nyerjen belőle, például túraútvonalak létrehozásával vagy bicikliutak építésével. Most az utóbbi lesz az előadás középpontjában, hiszen a kerékpározás az idei Temesvári Magyar Napok egyik fő témája.
Várunk mindenkit, aki örömet lel a kerékpározásban! Várjuk azt, aki törődik a környezetével, s változtatni akar!

 

15:00–16:00

Történelmi séta Temesvár belvárosában – Székely László, a városépítő

Helyszín: Találkozó az Infó sátornál
Idegenvezető:
Bán-Szilveszter Endre
Szervező:
Várbástya Egyesület, Bartók Béla Elméleti Líceum

 

16:00–19:00

Akik maradtak – Filmvetítés és közönségtalálkozó Tóth Barnabással és Szőke Abigéllel

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Szervező:
Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár, Várbástya Egyesület


Egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásának megható hangvételű története a második világháború után. Mindketten sokat veszítettek, és mindketten szeretnének új életet kezdeni, miközben körülöttük már a Rákosi-rendszer diktatúrája alakul. Vajon túl lehet-e élni a múlt és a jövő tragédiáit, ha összekapaszkodnak azok, akik még megmaradtak?
A film bemutatása után közönségtalálkozóra kerül sor Tóth Barnabás rendezővel és Szőke Abigél női főszereplővel.

 

16:00–17:00

Járd ki, lábam, járd ki most! – néptáncosok műsora

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező:
Eszterlánc Kulturális Egyesület, Várbástya Egyesület


A Suttyomba zenekar 1993-ban alakult Békés megyei, népzenét kedvelő fiatalok összefogásával. Nem első alkalommal szórakoztatják Temesváron a néptánckedvelőket, mindig jó minőségű népzenét szolgáltatva. A Suttyomba zenekar jelenlegi állandó tagjai: Szujó Zsolt – hegedű, Schäfer Szilveszter – hegedű, Bohák Endre – brácsa, kontra, Laurik László – nagybőgő.
Az idei Temesvári Magyar Napokon vasárnap 16 órától ők kísérik a megye néptánccsoportjainak műsorát.
Fellépnek: Temesvárról az Eszterlánc és Százszorszép csoport, a Bokréta Néptánc- és Citeraegyüttes haladó citeracsoportja, valamint a Temesvári Eszterlánc zenekar, Végvárról a Csűrdöngölő és Szederinda összevont csoportja, Dettáról a Margaréta néptánccsoport, Nagyszentmiklósról a Kék- ibolya néptánccsoport, Ótelekről a Nefelejcs néptánccsoport és Újszentesről a Butykos néptánccsoport.
A néptáncosok hisznek abban, hogy a néptánc csodákat képes teremteni művelői között. A sikeres színpadi előadás, a felejthetetlen hangulatú táncos produkció a közönséget is el tudja varázsolni. Az utóbbit talán csak egy kis időre, a gyakorlóit viszont egy egész életre.

 

17:00–18:40

Bartók Béla-emlékév koncert – meghívott Oravecz György

Helyszín: Zeneművészeti Egyetem, nagyterem
Szervező:
Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár, Pro Bartók Társaság, Várbástya Egyesület

Oravecz György zongoraművész 1981-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt, majd 1986-ban a Cziffra Alapítvány ösztöndíjasa lett. Zongoraművészi és tanári diplomája megszerzése után Európa számos országában adott nagysikerű koncerteket, fellépett Kanadában, az Egyesült Államokban és több ízben vendégszerepelt Brazíliában is; a legkülönfélébb zenei fesztiválokon koncertezett.
2015-ben a nagyszentmiklósi Bartók-szobor avatásán, melyen többek között Semjén Zsolt is megtisztelt jelenlétével, Oravecz György, kiváló Bartók-zongoraművészként mutatta be a zenész leghíresebb alkotásait.

 

17:10–17:30

Táncos musicalkavalkád

Helyszín: Opera tér
Szervező:
Harmónia tánccsoport

Ez alkalommal a Harmónia tánccsoport a musical világába csalogatja az érdeklődőket keringő, rumba és charleston ritmusokra. A Szépség és szörnyeteg, Anastasia, valamint a Chicago betétdalainak zenei élménye, és a több korosztályt képviselő táncosok bemutatója látványos előadást biztosít.

 

18:00–19:00

Pálinkakóstoló

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Szervező:
Várbástya Egyesület

A Szicsek Pálinkafőzde termékeinek kóstolása.
Megjegyzés: A részvételi díj 25 lej. A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infó sátornál.

 

18:00–19:00

Molnár Dixieland Band-koncert

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező:
Várbástya Egyesület

Magyarország legrégebben fennálló és legismertebb nem fővárosi jazz-együttese, a szegedi Molnár Dixieland Band újra fellép az Opera téren. A Molnár Dixieland Band 1964-ben alakult Szegeden, tehát 57 éve folyamatosan játszanak.
Ezalatt bejárták a világot az USÁ-tól Szibériáig, Norvégiától a Kanári-szigetekig, és eddig összesen 17 lemezt adtak ki. Több díj birtokosai, mint például a Magyar Rádió zenei díja, az eMeRTon-díj, melyet a zenekarvezető-klarinétos külön is megkapott, Európa Klasszis díj, Szeged város több kitüntetése stb. Sok neves szólistával léptek már fel, mint pl. Chris Barber, Jewel Brown, Fatty Goerge, Max Collie, Jo Muranyi és sokan mások.
Hazájukban és külföldön jazz-fesztiválok, jazz-klubok, zenés rendezvények rendszeres fellépői.

 

19:00–20:30

Bayer Zsolt előadása

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Szervező:
Várbástya Egyesület

Bayer Zsolt budapesti születésű író, publicista és aktivista, aki számos művében és kiadásában foglalkozott a magyar politikai élet fejleményeivel, ugyanis egyike volt annak a 37 egyetemi és főiskolai hallgatónak, akik megalapították 1988-ban a Fideszt. Munkásságát innen az újságírói pályán folytatta, eredményeit 2016-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével jutalmazták, jelenleg pedig a Hír TV-ben vezeti saját műsorát, ami politikai közélettel foglalkozik.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt Bayer Zsolt előadására, melyben szó lesz a közelmúlt és a jelen nemzetpolitikai témáiról és nemzeti kérdésekről.
Moderátorok: Borbély Zsolt Attila és Tamás Péter

 

19:30–20:10

Solitude – Cári Tibor koncertje

Helyszín: Szabadság tér, kisszínpad
Szervező:
Várbástya Egyesület

Új elektro-akusztikus zenei projekt, amely az utóbbi egy évben született zenei ötletekből öltött formát. Különböző stílusokat ötvöz a klasszikustól az elektronikus zenéig. A zenéből „faragott” történetek Cári Tibor zeneszerző-zongorista hangulatait, megéléseit mesélik el ebben a pandemiás időszakban.

 

20:30–22:00

Magna Cum Laude koncert

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Szervező:
Várbástya Egyesület

A Magna Cum Laude rengeteg küzdelem, tagcsere, nagylemez, számos klip és koncertek százai nyomán jutott el a Mező Misi, Szabó Tibi, Kara Misa alkotta, máig eredeti formáció gyulai próbaterméből oda, hogy a nagyszínpadok kiemelt attrakciója legyen.
Lesták Marci billentyűssel és Török Máté dobossal kiegészülve a zenekar ma egyben a mély tartalmú, elgondolkodtató dalok előadója és a ház oldalát is valóban kirúgó fiatalos, lendületes közönség-kedvenc buli-banda. Minden állomás, Átkozott nők, Színezd újra, Túl későn, Visszhang, Főnököm, Pálinka dal, Vidéki sanzon, vagy a Köszönet, hogy csak néhányat említsünk a zenekar megannyi sikerdala közül.
A koncerten a legnagyobb slágerek mellett igazi unikumként a ritkán játszott dalok is felcsendülnek, így a legnagyobb rajongóknak is bőven tartogat meglepetéseket az este.

 

22:30

Deep6 Project tűzshow

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad előtt
Szervező:
Várbástya Egyesület

A Deep6 Project a Temesvári Magyar Napokra egy kifejezetten erre az alkalomra készített pirotechnikai színházi és tűzzsonglőr show-t ajánl, mégpedig a magyar folklórból kiindulva, amely nem szűkölködik történetekben és legendákban. A Deep6 Project csapata közül sokan a Magyar népmesék című rajzfilmsorozaton felnőve ma már második gyermekkorukban felnőttként szeretnének egy kis örömet nyújtani a Temesváron megrendezésre kerülő fesztivál közönségének.